Bulgurlu cevizli fırında kabak dolması

DSC_1411

Geçtiğimiz Nisan ayında bir film izlemiştim. Filmi belki sizde izlemişsinizdir, hatta geçenlerde televizyonda da yayınlandı. Filmin adı “Into the Wild” Türkçe’ye “Özgürlük Yolu” olarak çevirmişler. Türkçe çevirisi birebir çeviri olmasa da güzel bir tanımlama olmuş sanki. Film gerçek bir hikayeden almış konusunu. Konu nedir derseniz, üniversiteyi yeni bitirmiş Christopher McCandless’ın sistemin bir parçası olmayı reddetmesi ve her şeyden (para, aşk, aile) uzaklaşarak Alaska’da tek başına kendini aramasının ve hayatı anlamaya çalışmasının hüzünlü hikayesi diyebilirim. Müzikleri de, görüntüleri de, filmin kendisi de çok etkileyici bence. Ama filmde beni en çok etkileyen sahnelerden biri, Christopher’ın Alaska’da Tolstoy’un bir kitabından, hangisi olduğunu hatırlamıyorum, okuduğu şu cümle oldu sanırım:

“Mutluluk yalnızca paylaşılınca gerçektir”.

Filmi izledikten sonra bu cümle üzerine düşündüm baya. Gerçekten mutluluk yalnızca paylaşılınca mı gerçek? Peki ya acı ya da korku da mı paylaşılınca gerçek? Bu sosyal paylaşım olayı da nedir? Facebook’u, Twitter’ı, Blogger’ı bütün bunların ardında bir şeyleri gerçek kılma hevesimiz mi var acaba? Bugün Tolstoy mezarından çıkıp gelse, günümüzdeki sosyal paylaşım ortamlarının popülerliğini görse ama ben demiştim mi derdi yoksa saçmalama Nur son zamanlarda çok boş vaktin var herhalde mi? Anlayacağınız kafam sorularla dolu, neyse etrafımızdan mutluluklarımızı paylaşacağımız insanlar eksik olmasın güzel okur.

Yine kabak dolması ile bu konunun bağlantısı kurulamayacağından doğrudan tarife geçeceğim. İşin kötüsü bu sefer tarifimde tam ölçüleri de veremeyeceğim, çünkü yapalı baya bir oldu, not da almamışım. Bir arkadaşınızdan tarif alır gibi düşünün bunu. Bu dolmayı özel kılan şey fırında yapılmış olması, fırında pişen her türlü sebze normal halinden kat kat lezzetli oluyo bence (bakınız brüksel lahanası). Üstelik dolmayı yapması da oldukça kolay, çünkü içini adeta kısır hazırlar gibi ince bulgurla yapıyorsunuz.

İnce bulguru, (6 kabak için yaklaşık 1 bardak gibi bir şeydi sanırım) sıcak suyla ıslatıp, şiştiğinde içine yarımşar demet nane, taze soğan, maydanoz, reyhan gibi yeşillikler koyup, yarım bardak kadar ufalanmış ceviz, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz ilave edip dolmanın iç harcını hazırlıyorsunuz. Bu arada da kaynar suda içlerini oyduğunuz kabakları 5 dakika haşlayıp soğuk sudan geçiriyorsunuz. Haşlanan kabakların içine harcınızı pay edip, fırın tepsisine yerleştirip, üzerine zeytinyağı gezdirip, kabakların kapaklarını da kapatıp, 200 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirip, yanında yoğurtla afiyetle yiyorsunuz.

This entry was posted in Uncategorized, Zeytinyağlılar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bulgurlu cevizli fırında kabak dolması

  1. Güneş says:

    Dolmayı bulgurlu hele de fırında hiç denememiştim. En kısa zamanda denemek istiyorum bu tarifi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s