Ev yapımı acı biber sosu

DSC_1284 (2)

Evde bir kedi ile yaşamanın sayısız güzel yanı var. Bazen kızsanız da, elleriniz, bacaklarınız tırmık içerisinde kalsa da, yolunmuş koltuklarınıza bakıp iç geçirseniz de, sevginiz de bir azalma olmuyor gerçekten, garip. Belki size komik gelecek ama o zaman anne olan arkadaşlarımı biraz da olsa anlayabiliyorum gibi geliyor.

Bizim kedi de ayrı bir alem. Bir kere çok yaramaz ve komik, moduna girdi mi yerinde durdurulamıyor, hop oraya hop buraya evde zıplaya zıplaya geziyor. Evden gitmemize çok sinir oluyor. Ne zaman çıkmak için hazırlanıp, kapının önüne gelsek deli gibi miyavlayıp gitmememiz için adeta yalvarıyor. O anlarda nasıl içim parçalanıyor anlatamam. Bir de öyle hızlı ki, kapıyı açınca rüzgar gibi koridora fırlıyor. Geçen gün Çağlar evden çıkarken, çaktırmadan evden kaçmış. Üst kat komşumuzun kapısına dayanmış, miyav miyav kendini içeri aldırmış. Yemiş, içmiş, bir de tuvalete gitmiş, baya takılmış yani, öyle rahat. Sonra bir başka gece de Çağlar eve girerken, koridora fırlayıp merdivenleri son sürat inip, o esnada evini havalandıran bir başka komşumuzun evine sinsice girmiş. Kadıncağız kapıyı kapatıp, salona geçip koltuğuna oturunca, hop yanına çıkmış, kadını korkutmuş, şakacı. Her ne kadar biraz yaramaz olsa da, evde kedi bakmak güzel bir şeymiş, kendisini eve alışımızın üçüncü ayını tamamladığımız şu günlerde düşüncelerim budur efendim.

Bu tarife gelince, kendisini Dokuzuncubulut’ta buldum, ölçülerini kendime göre ayarlayıp bu ay iki kere yaptım, çok da güzel oldu. Kıpkırmızı rengiyle Cumhuriyetimizin 90. yıldönümünde yayınlasam iyi olur diye düşündüm, nice mutlu yıllara Türkiye’m.

Malzemeler

  • 700 gr kapya biber (kapya biber=bildiğiniz kırmızı biber)
  • 400 gr acı küçük kırmızı biber (ilkinde Maraş, ikincisinde Urfa biberleri denedim)
  • 1 bardak su
  • 6 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 4 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isterseniz koyun)

Tarif

  • Kapya biberleri ve kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyip iri parçalara bölün (eldiven kullanın, elleriniz yanmasın bence).
  • Kapaklı bir tencereye yerleştirin, 1 bardak suyu ekleyin, kapağını kapatın, biberler iyice yumuşayana kadar pişirin.
  • Biberler iyice yumuşadıktan sonra, el blenderi ile püre haline getirin.
  • Sirke, şeker, tuz, havanda dövdüğünüz kişnişi ekleyip karıştırın, küçük kavanozlara koyup buzdolabında saklayın.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ev yapımı acı biber sosu

  1. Bihter says:

    Hiç denemedim ama bende bigün yapmak istiyorum inşallah.Kırmızı kırmızı gerçekten tam bugüne yakışır.Ellerinize sağlık
    Kediniz epey tatlı anlaşılan.Ne güzel.Bende çok seviyorum ama kucağıma bile alamıyorum kedileri korkuyorum nedense öyle bi huyum var işte küçüklükten beri:(yenemedim gitti
    Sevgiler

    • nur says:

      Teşekkür ederim, çok kolay yapılan bir tarif ve acı seviyorsanız çok lezzetli. Kediyi kucağa alma konusunda ilk günlerde ben de çok acemi ve çekingendim, Çağlar’a tutturuyodum hep ama sonra bi anda alıştım. Ev hayvanı sahibi olmak çok güzel bir şey, umarım bir gün korkunuzu yenersiniz:)

  2. Gozde says:

    Nur, ufakliginizin apartmanda yarattigi hareketlilik cok guldurdu beni. Fotograflarini da gorsek ne guzel olur! Kisnis tohumu mutlaka konmali bence bu tarifte. Ellerine saglik.

    • nur says:

      Bizim küçük cadı apartmanda bayağı bir hareketliliğe sebep oluyor gerçekten, fotoğraf konusuna en yakın zamanda eğileceğim, sevgiler

Leave a reply to Bihter Cancel reply