Kıymalı lazanyamtrak güllaç

dsc_1111“Orada bir blog var uzakta, o blog benim blogumdu, yazmasam da o blog benim blogumdu” diye başlamak ve uzuun bir aradan sonra tekrar merhaba demek isterim sizlere. Bu sefer verdiğim ara ülke gündemine bağlı oldu ve tamamen benim dışımda oluştu esasen. İnsanlar sokaklarda ölürken, yaralanırken, üstüne bir de televizyondan fırça yerken, palalılar, sopalılar da sokaklarda ellerini kollarını sallaya sallaya gezerken ne yemek yapasım geldi, ne yemek göresim. O yüzden de biraz uzunca bir ara oldu bu sefer, yoksa tembelliğimden değil.

Aslında bu yemeği ben Ramazan’dan önce yapmıştım. Çok da güzel olmuştu ama önce enginar tarifini yayınliim da zamanı geçmeden, sonra bunu yayınlarım derken bugünlere geldik. Kendisi blogumun yegane ana yemek tarifi olması sebebiyle önemli yani, es geçmeyin bence. Tarif Refika Birgül’den yine, güllacı lazanya gibi kullanmak ne kadar da güzel bir fikir, aklınla bin yaşa Refika diye sesleniyorum buradan kendisine. Bir lazanya kadar leziz, bir makarna kadar hafif, haydi hepinize afiyet olsun.

İç malzemesi

  • 500 gram kıyması
  • 2,5 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 7 adet güllaç yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu
  • servisi için; süzme yoğurt

Sosu için

  • 4 adet domates
  • 5 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 6-7 dal taze nane
  • 2-3 dal taze kekik
  • 1,5–2 bardak kaynar su
  • 2 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Tarif

  • Kabuğu soyulmuş domatesleri ve sarımsakları robotta çekip sos haline getirin ve ya elinizle yemeklik doğrayın.
  • Hazırladığınız bu sosu 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye ekleyip içine 2 tatlı kaşığı biber ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını katın. Bu şekilde harlı ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika pişirin. Sonra 1,5- 2 su bardağı kaynar su ekleyin. İçine 6/7 dal naneyi ince ince kıyın (ben kuru nane koydum, tazesi evde yoktu, nane çok yakışıyor bu arada kesin koyun), 2-3 dal kekiği (kurusundan koydum) ve iki çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesini ekleyin. Tencereyi ateşten alın ve 1 çay kaşığı kadar da taze çekilmiş karabiber ekleyin. Güllaç yapraklarını bu sosla ıslatacaksınız.
  • 500 gram kıymayı tavada kendi yağında kavurmaya başlayın. Kıymanın rengi hafif dönünce içine 2,5 adet soğanı ince ince kıyarak ekleyin. Soğanlarla birlikte yaklaşık 10 dakika kavurun. Sonra içine 1‘er tatlı kaşığı domates ve biber salçasını, bir buçuk çay kaşığı karabiberi, 1’er çay kaşığı kimyon, kuru nane ve tuz ile 1’er tatlı kaşığı kekik ve zerdeçalı ekleyin. Malzemeleri İyice karıştırın ve kıymayı çok kurutmadan tencereyi soğuması için ateşten alın. İç malzemeniz de artık hazır.
  • Fırın kabının her tarafını iyice yağlayın. Yedi adet güllacı fırın kabınızın şeklinde kesin. Ara katlar için kırpık parçaları kullanın ama en üst ve en alt iki katmana kırpık parça kullanmayın. Sosunuzu 10 kata bölerek her kata yayın. 4. ve 7. kata hazırladığınız kıymalı harcı ekleyin. 10 katı yaptıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı çörek otu serpip, 200 derecede ızgarası açık fırının ortasında 20 dakika pişirin. Üstü hafif kızarmaya ve çıtır olmaya başlayacak. Piştikten sonra dilimleyip, süzme yoğurtla servis etmenizi öneririm.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Kıymalı lazanyamtrak güllaç

  1. nil says:

    oh darling, tam bir efsane olmuş bu yemek. boyunuzun kullağı geçmiş!
    ben de bu arada sahte dolma lazanyası yapıyorum lahanadan. Lahana yapraklarını lazanya makarnası yerine kullanıyorsun. O da hem tembel işi dolma oluyor hem sunumu güzel oluyor fırında borcamda pişince onu da bir yap. Nar ekşisiyle pişir oh!

    • nur says:

      Seninki de çok şahane fikir bence, hem daha da sağlıklı:) Bu tarif de çok lezzetli oldu öte yandan hakkını yemeyeyim

  2. Bihter says:

    Bende aynı nedenlerden dolayı çok uzak kaldım bloğumdan.Ama döndük yine işte.Çok yaratıcı bi tarif olmuş Refikanın tariflerini seviyorum.Sonuç güzel oluyor.Ellerinize sağlık görüntü süper:)

    • nur says:

      Evet zor zamanlardı, ve dönmek de güzel gerçekten. Refika’nın tariflerini ben de çok tutuyorum.Teşekkürler:)

  3. Deniz says:

    Wow! Nefis görünüyor. Çok da değişikmiş, rastlamamıştım hiç. Ellerinize sağlık..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s