Kıymalı muska börek

DSC_0957 (2)

Çocukken pazar günleri bizim evde börek günüydü. Akşamları “Bizimkiler” dizisi eşliğinde çay ve börek yenirdi. Ben beyaz peynir yemediğim için annem bana kıymalı börek yapar, kız kardeşim  kıymalı börek yemediği için bir de peynirli börek yapardı. Bazen ona yardım ederdik kız kardeşimle, beraber sarardık börekleri, çok severdim mutfakta anneme yardım etmeyi.

Geçtiğimiz pazar akşamı televizyon karşısında bu börekleri yerken, çocukluğumun pazar günlerine geri döndüm birden. Sabahları çizgi film ve “Barış Manço ile Adam Olacak Çocuk” izleyerek güne başlanan, gün boyu ödevlerin yetiştirilmeye çalıştığı, annemin bütün gün koşturarak yemek yapıp, ortalığı topladığı, sıra sıra hepimize  banyo yaptırdığı, akşamları son dakikada okul yakalarının ve önlüklerinin ütülendiği hem neşeli, hem huzurlu çoçukluğumun güvenli, güzel günlerini hatırladım sevgili okur. Sizde de böyle hatıralar canlandırır mı bir kıymalı börek bilemem ama tarifi denerseniz şimdiden hepinize afiyet olsun. Mutlu haftalar…

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 bardak süt
  • 1/2 bardak zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 350-400 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • Tuz, karabiber, susam, çörek otu

 Tarif

  • Kıymayı tavaya alıp, suyunu salıp geri çekene kadar kavurun.
  • Bu arada soğanları yemeklik doğrayın, doğradığınız soğanlarını kavrulmuş kıymaya ekleyin ve yavaş ateşte soğanlar kavruluncaya kadar ara ara karıştırın.
  • Soğanlar da kavrulunca altını kapatın, tuzunu, karabiberini ve küçük küçük doğradığınız maydanozları ekleyip karıştırın. Bir kenarda soğumaya bırakın.
  • Yumurta, süt ve yağı bir kasede çırpın.
  • Yufkanın bir tanesi tezgaha serin, altındaki yuvarlak kısmı az bir miktar içeri doğru katlayın, yufkayı bir kaşık yardımıyla yumurtalı sütlü harçla ıslatın, harcın her yerine gelmesine dikkat edin.
  • Yufkayı 4’er parmak kalınlığında uzunlamasına yaklaşık 6-7 parçaya bölün.
  • Her bir parçanın başına kıyma koyun ve üçgenler oluşturacak şekilde katlayın, şuradan yapılış şekline bakabilirsiniz, kalan yufkalar için de aynı işlemi tekrarlayın.
  • Fırın tepsisine bitişik bir şekilde hazırladığınız börekleri dizin, üzerine kalan yumurtalı sütlü harcı boşaltın, susam ve çörek otu serpin.
  • 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Kıymalı muska börek

  1. nil says:

    Ne güzel anlatmışsın, gerçekten her pazarımız neredeyse böyle geçti Gölbaşı lojmanlarında.
    Babam marketten gaz almaya giderdi, biz üç çocuk sevinçle peşine takılırdık, bilirdik ki babam ne istesek alacak marketten, dönüşte ülker napolitan çikolata yiceğiz, yol üstündeki çitlere oturacağız, babam türlü türlü hikayeler anlatacak, ve böceğin evine bakacağız…

    Börek de güzel olmuş eline sağlık, annem peynirli böreğe çörek otu koyar, susamı kıymalıya dökerdi. Birde peynirli börek serpme olurdu, Selçuk’un değimiyle “üçgen börek” kıymalı olandı.

    • nur says:

      Ne kadar güzel zamanlardı, gerçekten babamın peşine takılıp, anlattığı hikayeleri dinleyerek, çikolataları götürmek:) Bir böreğin insana bunca şey hatırlatması ne ilginç:) Öperim

  2. Elif says:

    Pazar günlerinde kahvaltılar da çok mühimdir!😀

  3. Kıymalı börek canlandırmadı ama sen zihnimde o anıları canlandırdın, hem de dün gibi…. Kıymetini bilemediğimiz zamanlardı.
    Ellerine sağlık, hüzünle ayrılıyorum…

    • nur says:

      Teşekkür ederim…Bana da kıymetini yeterince bilememişiz gibi geliyor o güzel zamanların, umarım ileride şu anlarımızı da hatırlayıp aynı şeyi düşünmeyiz. Sevgiler…

  4. Gercektende ne guzel gunlerdi tum aile bi arada.Sabahlari babam kovboy filmi izlerdi cok severdim bende.Aksamada bizimkiler.Ve tabi pazarlarin olmazsa olmazi banyo faslı :):)ellerine saglik nefis gorunuyor borek.
    Sevgiler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s