Zeytinyağlı enginar dolması

Blog yazmaya başladığım günden beri düşünüyorum, bu blogu ne için ve kimin için yazıyorum diye. Bir “blogstar” olmadığıma göre, daha çok kendim için yazıyorum sanırım. Fotoğraf çekmeyi, yeni tarifler denemeyi sevdiğimden, paylaşmak hoşuma gittiğinden ve bazen de unutmamak için, yıllardır ailemizde yapılan bir tarifin kaybolup gitmesini istemediğimden. Bu tarif de yıllar boyu yapmak istediğim, unutulması düşüncesine bile dayanamadığım tariflerden biri sevgili okuyucu. Bu reçeteyi annem, rahmetli babaannemden, belki de onun annesinden öğrenmiş.  Ben hayal meyal hatırlıyorum ama biz çocukken babaannem bahçeden beraber topladığımız enginarlarla yapardı bu yemeği. O yüzden çok kıymetli benim için, ama tadı da nefis bilesiniz.

Şimdiden söyleyeyim bu yemeği denemek isterseniz biraz zahmete girmeyi göze almanız lazım, öncelikle mutlaka pazara gitmelisiniz,  pazarda küçük ve yaprakları açılmamış taze enginarlardan seçmelisiniz. Taze maydanoz, nane ve dereotunu bahçenizden, pencere önündeki saksınızdan ya da gitmişken pazardan alıp eve gelmelisiniz. Ondan sonrası kolaymış,  hiç korkmayın, zira bana düşündüğümden çok daha basit geldi.

Malzemeler

  • 6 tane enginar
  • 1/2 bardak pirinç
  • 2 büyük soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1/4 demet taze nane
  • 1/4 demet dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 domates
  • 1 limon
  • Su
  • 1-2 yemek kaşığı un
  • Tuz, karabiber

Tarif

  • Enginarları yıkayın, önce saplarını sonra da üstlerinden bir parmak kadarlık kısmını kesin, etrafından bir sıra yaprağı koparın.
  • Üstünden kestiğiniz enginarların ortalarını parmaklarınızla aralayın.
  • Bir tatlı kaşığı yardımı ile enginarların ortasındaki tüyleri çıkartın.
  • Ortalarını temizlediğiniz enginarları limonlu (1/2 limonun suyu) ve unlu suya atın, ortalarına su gelmesine dikkat edin.
  • Dolmanın için için soğanları yemeklik doğrayın, taze nane, maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın, şeker, tuz, karabiber ve pirinci ekleyin karıştırın.
  • Enginarların ortasına bu harçtan koyun, tencereye yan yana yerleştirin, domatesten ince dilimler kesip üzerine yerleştirin.
  • Tencereye enginarların yarısına gelecek kadar su ilave edin. Zeytinyağını dolmaların üzerine dökün.Yarım limonun suyunu ilave edin.
  • Kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirin, pirinçler piştiği anda enginarlar da pişmiş demektir.

Notlar

  • Zeytinyağını koyarken miktarını azaltmanızı tavsiye etmem, zira yemeğe lezzetini veren esas unsurlardan biri de zeytinyağı kanımca.
  • Bu yemeği yemesi de ayrı bir oyunlu ayrı bir zevkli, enginar dolmasını hakkıyla yiyebilmek için, önce enginarın yapraklarını tek tek koparıp diplerindeki etli kısmı yiyin, sonra enginarın göbeğine ulaşıp çatalla o nefis enginar göbeğinin tadına bakın. Afiyet olsun.
This entry was posted in Zeytinyağlılar and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zeytinyağlı enginar dolması

  1. Banu says:

    Süper görünüyor:) Ellerine sağlık Nurcum…Bu arada sanırım artık bu sayfayı bayaa ziyaret edeceğim, yemeklerin hepsi çok güzel ve sağlıklı:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s