Brüksel lahanası turşusu



Son zamanlarda içime bir turşu yapma hevesi geldi, nedendir bilinmez illa bir şeylerden turşu kurmak istedim. E malum pek turşu mevsimi değil, öyle salatalıktı, yeşil domatesti, bunların piyasaya çıkmasına daha çok vakit var. Ben de evde bulunan minnak Brüksel lahanalarını gözüme kestirdim. Normal lahanadan turşu oluyorsa bu miniklerden neden olmasındı değil mi ama. Hem tek atımda pıt diye de yenirdi, pratik de olurdu. Geçtiğimiz pazar günü evde boş boş otururken işe koyuldum ve şu anda Brüksel lahanasını severek yemek için yeni bir yol daha keşfetmenin haklı gururunu yaşıyorum sevgili okuyucu.

Malzemeler

  • Yaklaşık 4 bardak Brüksel lahanası
  • 1 bardak elma ya da üzüm sirkesi
  • 2 bardak su
  • 2 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • Birkaç tane karabiber tanesi
  • Birkaç tane kişniş tohumu (opsiyonel)
  • Her bir kavanoz için 1 diş sarımsak
  • Bir avuç dereotu

Tarif

  • Brüksel lahanalarının dışarısındaki yapraklarını soyun ve köklerini kesin, eğer lahanalarınız büyükçe ise dörde bölebilirsiniz.
  • Kavanozlarınızı sterilize etmek için kavanozların sığabileceği bir tencereye suyu ve kavanozları ve kapaklarını koyup yaklaşık 15 dakika kaynatın.
  • Bir başka tencereye suyu, sirkeyi ve tuzu koyup kaynama noktasına getirip altını kapatın.
  • Bu arada başka bir tencerede suyu kaynatın, su kaynadıktan sonra Brüksel lahanalarını içine atın,2 dakika tuttuktan sonra çıkarın ve lahanaların pişmesini durdurmak için buzlu/soğuk suya koyun.
  • Kaynattığınız kavanozları dikkatlice sıcak sudan çıkarın, içerisine karabiber ve kişniş tohumu tanelerini ve sarımsakları koyun, Brüksel lahanalarını ekleyin ve sirkeli sudan şişe ağzına kadar dolana dek dökün, dereotunu da elinizle parçalayıp her kavanozun üzerine yerleştirin. Yaklaşık 15 gün içinde Brüksel lahanası turşularınız hazır olacak.

Notlar

  • Turşu yaparken deniz tuzu ya da kaya tuzu kullanmak gerekirmiş, normal tuzla yapılan turşular çabuk eriyormuş (Kaynak:Erkan Acurol, Ege ve Ayvalık’ta Kış Hazırlıkları)
This entry was posted in Turşular and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Brüksel lahanası turşusu

  1. Nil says:

    Evet yapacağım! brüksel lahanasına yine yeni bir boyut!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s