Portakallı kereviz



Bu aralar besinlerin nelere iyi geldiği, mideyi rahatsız edip etmediği gibi konular üzerinde fazlaca araştırma yapmak zorunda kaldığım bir dönem içindeyim. Prensip olarak internet araştırmalarına çok güvenmiyorum. Zira bir sayfada “öyle” diğerinde “böyle” milyonlarca bilgi yer alıyor.  Neye inanacağımı şaşırıp, kendimi “yuh bunun da bir insanı diriltmediği” eksik kalmış derken bulabiliyorum. Neyse efendim bu araştırmalarım sırasında öğrendim ki kereviz de pek faydalı sebzelerden bir tanesi imiş. Özellikle sinir bozukluğuna iyi geldiğini öğrenince bir sevindim ki anlatamam. Hatta okuduğum sayfalardan birinde kerevizin bu etkisinin 2500 yıl önce Hipokrat tarafından şöyle dile getirildiği yazıyordu “altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun”. İnşallah sayın Hipokrat, deyip bu pek şahane kereviz tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bol bol yapıp yiyiniz, ağız tadınız güzel, sinirleriniz sağlam olsun, hepinize afiyet olsun.

Malzemeler

  • 2 kereviz (yaklaşık 800 gr)
  • 2 havuç
  • 2 orta boy patates
  • 1 büyük soğan
  • 1 su bardağı dondurulmuş bezelye
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 1 limon
  • 1 avuç kereviz yaprağı
  • Zeytinyağı

Tarif

  • Havuçların kabuklarını soyup tavla zarı büyüklüğünde küpler halinde doğrayın.
  • Soğanı da küçük küçük doğrayıp, zeytinyağı ile beraber tencereye koyun, bir kaç dakika  kavrulsunlar,  sonra altını iyice kısıp havuçları ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp havuçlar hafifçe yumuşayıncaya kadar pişirin (yaklaşık bir 10-15 dakika).
  • Havuçlar pişerken siz kerevizlerin kabuklarını kalınca soyup, küp küp doğradığınız kerevizleri içine yarım limon suyu sıktığınız suya koyun.
  • Patatesleri de mümkün olduğunca eşit küpler halinde doğrayın.(Havuçlar pişerken yetiştiremem derseniz ,bu iki aşamayı baştan da yapabilirsiniz ama soğanları ve havuçları kısık ateşte uzun bir sürede kavurmaya çalışın, böylelikle içlerindeki şeker açığa çıkıp yemeğiniz daha lezzetli olur)
  • Havuçlar yumuşayınca önce bezelyeyi, sonra da patates ve kerevizleri ekleyip bir kaç dakika karıştırın.
  • Daha sonra yarım limon suyu (ekşi seviyorsanız daha fazla) ve bir bardak portakal suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp çok fazla açmadan kısık ateşte yaklaşık yarım saat-kırk beş dakika kerevizler ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Yemeği ocaktan almadan hemen önce ince ince kıydığınız kereviz yapraklarını ekleyip karıştırın. Ilıyınca afiyetle yiyebilirsiniz.
Notlar
  • Patatesleri ve kerevizleri genel olarak eşit boyutlarda küpler halinde doğramaya dikkat edin, böylelikle hepsi aynı anda eşit derecede pişmiş olur.
This entry was posted in Zeytinyağlılar and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s