Pita ekmeği

Hizmette sınır yok sevgili yemekseverler, geçen hafta yayınladığım falafel burgerleri içine koyup afiyetle yemeniz için evde pita yapmayı denedim ve başardım. Pita nedir diyorsanız, kendisi kabaca Arap mutfaği kökenli bir tür sandviç ekmeği olarak nitelendirilebilir diyeyim. Normalde oturup daha detaylı araştırır, anlatırdım ama üşengeçliğim üzerimde şu sıralar.

Bir de itiraf etmek gerekirse bir süredir evde ekmek yapma girişimleri içerisindeyim ama bir iki sefer haricinde girişimlerim pek hoş sonuçlanmadığı için sesimi çıkarmadan çalışmalarıma devam ediyordum.  Bu süreçte şunu anladım ki güzel bir ekmek yapmak dünyanın en zor işi olabilir. Hele bir de tam buğday unundan yapmaya kalkıyorsanız başarıya ulaşmak gerçekten çok daha zor olabilir. O yüzden çok da tercih etmememe rağmen beyaz un kullanılan bir tarif seçtim. Beyaz un kullanıldığından mı bilmiyorum ama bu pitaları yapmak gerçekten çok kolay oldu.

Pitanın ortası boş olduğu için her türlü sandviç için kullanabilirsiniz, ister peynir, domates koyup tost yapın, ister köfte, ister tavuk her amaca hizmet eder pitacıklar. O yüzden bol bol yapıp buzluğa atıp istediğiniz zaman çıkartıp ısıtın, gerektiğinde pıt diye sandviçinizi yapın derim ben.

Tarif Hugh Fearnley Whittingstall’ın Veg Everyday kitabından.

Malzemeler

  • 250 gr (yaklaşık 1+3/4 su bardağı) çok amaçlı beyaz un
  • 250 gr(yaklaşık 1+3/4 su bardağı) ekmeklik (sert) beyaz un
  • 1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 1 tatlı kaşığı instant hamur mayası
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 325 ml (1,5 su bardağı) ılık su

Tarif

  • Unları, tuzu ve mayayı iyice karıştırın, yağı ve ılık suyu ekleyin kabaca bir hamur haline gelene kadar karıştırın.
  • Ellerinizi unlayıp yaklaşık 10 dakika kadar yoğurun. Yoğururken hamur önce çok yapışkan bir halde olacak panik yapmayın, yoğurdukça toparlanacak ama neticede yine hafifçe yapışkan bir hamur olması gerekiyor.
  • Yoğurduğunuz hamuru yağlanmış bir kaseye koyun ve üzerini bir mutfak havlusu ile kapatıp hamur yaklaşık iki katına çıkana kadar, tahminen bir saat belki iki de olabilir, bekleyin.
  • Hamur kabardıktan sonra, hamuru eski boyutuna gelene kadar tekrar kabaca yoğurun.
  • Hamurdan yaklaşık bir yumurta boyutunda parçalar kopartın ve unlanmış bir zeminde yuvarlak bir şekil alıncaya kadar açın.
  • Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine açılmış pitalarınızı yerleştirin ve yaklaşık 10-15 dakika bekleyin.
  • 220 derecedeki fırında hamurlar kabarana ve üzerleri hafifçe kahverengileşinceye kadar yaklaşık 7-8 dakika pişirin. Fırından çıkan pitalarınızı temiz bir mutfak havlusuna sarın, soğuduktan sonra istediğiniz amaçla kullanabilirsiniz.
This entry was posted in Ekmekler and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Pita ekmeği

  1. Nil says:

    çok güzel çok🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s