Zeytinyağlı yer elması

Annemler küçükken yer elmasını çiğ çiğ meyve gibi yerlermiş. Ben ise yer elmasını annemin küçükken hazırladığı zeytinyağlı yemeğinden biliyorum, öyle kıtır kıtır yemişliğim yok. Bu tarifi son derece becerikli ve akıllı bir kadın olan babaannemin annesi, Sekinet ninem, yeni evlendiğinde anneme öğretmiş. Bu pazar annem de, ninemden öğrendiği bu yemeği tüm püf noktalarıyla beraber uygulamalı olarak bana öğretti. Daha önce de bir kaç kere yer elması pişirmiştim ama anne kız beraberce yer elmalarını soyup, her şeyi birlikte yapınca yemeğin tadı bambaşka oldu:)

Bu arada özellikle demir, fosfor, tiamin ve potasyum açısından zengin bir sebze olan yer elmasının içindeki demir oranı günlük ihtiyacımızın büyük bir oranını karşılıyormuş. Eğer siz de yer elmalarını soymaya üşenmezseniz pek leziz ve faydalı bir yemek pişirip kendinizi ve sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 kilo yer elması
  • 1 orta-iri soğan
  • 1 çay bardağından 1 parmak az zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 bardak kaynar su
  • 2-3 yemek kaşığı kuru nane

Tarif

  • Yer elmasının kabuklarını soyup, mümkün olduğu kadar eşit büyüklükte parçalar halinde küp küp doğrayın.
  • Soğanları küçük küçük doğrayın.
  • Tencereye zeytinyağını ve soğanları koyup üzerlerine yer elmalarını ekleyin, şöyle bir çevirip tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık bir beş dakika kadar hafifçe yer elmalarının suyunu salmasını bekleyin.
  • 5 dakikanın sonunda kaynar suyu ve pirinci ekleyip kapağını kapatın.
  • Yaklaşık 20-25 dakika sonra yer elmaları yumuşadığında ve suyunu çektiğinde kuru naneyi ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ilıkken afiyetle yiyin.

Notlar

  • Yer elmasının içerisindeki yüksek demir oranı nedeni ile alüminyum veya demir tencerede pişirirseniz, yer elmaları okside olup gri bir renk alabilirmiş.
  • Yer elmalarını soyarken ve doğrarken kararmaması için limonlu suya doğrayabilirsiniz.
  • Eğer hafifçe mayhoş olsun isterseniz tencereyi ateşten almadan önce yarım limon sıkabilirsiniz.
This entry was posted in Zeytinyağlılar and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zeytinyağlı yer elması

  1. Nil says:

    Eline sağlık kuşum! inanmazsın burada da varmış yer elması; Jeruselam Artichoke, beğenmedim ismini kudüs enginarı. Lakin şansıma dün bir arkadaşım getirdi, bahçedenmiş. Kendi bahçesi değil ama. Ben de senin blogunu gösterdim tarif için.😀 neyse pişirelim görelim nasıl oluyor iskoç yer elması. Bu arada blogun ingilizcesini oluşturman konusunda büyük istek var!

    • nur says:

      Teşekkür ederim minuş, İngilizce hazırlama konusunda düşüncelerim var ama henüz tembellik ağır basıyor:) Bu arada ben de dün araştırırken buldum yer elmasının ingilizcesi “jeruselam artichoke” imiş, ama işin garip yanı ne enginarla ne de Kudüsle ile ilgisi varmış. Yer elmasının çiçekleri ayçiçeğine benzediğinden Italyanca “girosala (güneşe bakan demekmiş)” dan geldiği rivayet ediliyomuş, anavatanı da Kuzey Amerikaymış iyi mi:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s