Zeytinyağlı bakla

Bazı yemeklerin nasıl yapıldığını çoğu insan genel olarak annesinden öğrenir. Belki annemizin yaptığı şekilde yemeye alıştığımızdan, belki de artık öyle sevdiğimizden, annemizin tarifi bizim için her zaman birinci sıradadır. Herhalde zeytinyağlılar da bu yemeklerin başında gelir. Burada itiraf etmem gerek, annemin zeytinyağlı yemekleri bana göre bir numaradır, üstüne tanımam;) Dolayısıyla bugün sizlerle paylaşacağım zeytinyağlı baklanın tarifi anneme ait. Yapılışı bildiğimiz zeytinyağlı yemek pişirme usulünden farklı ama işin güzel tarafı çok basit ve pratik:)

Malzemeler

  • 750 gr bakla
  • 2 adet kuru soğan
  • Yarım demet dereotu
  • Zeytinyağı
  • 2 tane kesme şeker
  • 1 türk kahvesi fincanı su

Tarif

  • Baklaları ayaklayıp, büyüklüğüne göre iki üç parçaya bölün.
  • Soğanları küp küp doğrayın.
  • Zeytinyağı, soğan, kesme şeker, tuz ve baklaları düdüklü tencereye koyun, bir kahve fincanı suyu ekleyin.
  • Baklaların hava alıp kararmaması için düdüklü tencerenin düdüğü kapalı olacak şekilde ocağın üzerine koyun.
  • Düdüklü tencerenin düdüğü öttükten sonra ocağın altını kısın,  30 dakika pişirin.
  • Düdüklü tencereyi açtıktan sonra baklalar hala sıcakken ince kıyılmış dereotunu doğrayın, sarımsaklı ya da sade yoğurtla servis edin.

Notlar

  • Anneme göre zeytinyağlı yemeklerinin sırrı yemeğe çok az su koyması ve sebzelerinin kendi suyuyla pişmesi.
  • Benim düdüklü tencerem eski model bir tencere, siz kendi tencerenizin özelliklerine ve baklanın cinsine göre pişirme süresini ayarlayabilirsiniz.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s