Bir mistik çay “Chai”: Bana bir “sütlü çay çay*” lütfen…

Sizi bilmem ama ben içine tarçın ve zencefil katılan her şeye bayılıyorum. Tarçının sakinleştirici aroması, zencefilin hafif yakıcı tadı ile birleşince ortaya muhteşem bir karışım çıkıyor ve içine koyulduğu her şeyin tadını güzelleştiriyor. Hal böyle olunca son yıllardaki favori içeceklerimin başında bol tarçınlı ve zencefilli “chai” geliyor.

“Chai” esasen Hintçe “çay” anlamına gelen ve Hindistan’da çokça içilen, hatta bazen ilaç niyetine tüketilen baharatlı bir çay, ama son yıllarda Hindistan dışında da pek çok ülkede gittikçe populerleşiyor. Aslında “chai”nin batıda tanınması daha çok Starbucks gibi kahve zincirlerinin “chai”yi menülerine eklemeleri ile oluyor. Kendisi Türkiye’de çok yaygın olarak bilinmese de yavaş yavaş bazı bitki çayı üreticilerinin “chai”‘yi tanıtmaya çalıştığını görüyorum. Biz taze demlenmiş tavşan kanı bir çayı kolay kolay alternatif içeceklere bırakacak bir toplum değiliz ama, esasen damak tadımıza uygun bir içecek olan “chai”nin popularitesinin Türkiye’de de artabileceğini düşünüyorum.

Okuduğum kaynaklar “chai”nin Hindistan’ın değişik bölgelerinde farklı şekillerde yapıldığını, içine koyulan baharatların ve yapılış yöntemlerinin farklı farklı olduğunu söylüyor. Bu durumda zevkinize göre takılmak serbest. Kendinize bir “chai” yapmak isterseniz, tek ihtiyacınız bir aktara uğrayıp biraz baharat almak, sonra evde istediğiniz zaman, istediğiniz malzemelerle kolayca hazırladığınız “chai”nizi içebilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 tane çubuk tarçın
  • 8 karanfil tanesi
  • 6 kakule tanesi
  • 1 kibrit kutusundan biraz daha az taze zencefil
  • 3 bardak su
  • 1 yemek kaşığı siyah çay
  • 1 bardak süt
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker

Tarif

  • Kapaklı bir tencereye ya da ateş üzerine koyabileceğiniz büyükçe bir demliğe çubuk tarçını, karanfili, soyulmuş ve doğranmış taze zencefil ile kakuleyi koyun, üzerine 3 bardak suyu ekleyin ve kaynamasını bekleyin, kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynatın.  Sonra ocaktan alıp 15 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlenmesi için bekletin.
  • Baharatlar demlendikten sonra tencereyi tekrar ocağa koyun, su kaynadıktan sonra içine siyah çayı ekleyin, tencerenin ağzını kapatın ve tencereyi ocaktan alıp 4-5 dakika bekleyin.
  • Bir süzgeç yardımı ile çayınızı süzüp başka bir tencereye aktarın. Sütü ve şekeri ekleyip bir kez daha kaynatıp, ocaktan alın. Chai çayınız hazır, çayınızı bir çay kaşığı balla beraber sunabilirsiniz.

Notlar

  • Şeker miktarını fikir vermesi açısından verdim ama siz damak tadınıza göre azaltıp artırabilir, çaya şeker yerine sadece bal da ekleyebilirsiniz.
  • Baharat miktarlarını da zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, sevmediğiniz baharatlar varsa onların miktarını azaltabilir, içine karabiber, yıldız anason, muskat gibi başka başka baharatlar ekleyerek denemeler yapabilirsiniz.
  • İsterseniz “chai”yi soğuk olarak buzla da servis edebilirsiniz.

*”Chai” İngilizce konuşulan ülkelerde garip bi şekilde “chai tea” olarak biliniyor, tam olarak Türkçe çevirisi “çay çayı/çay çay”:). Hatta Starbucks’ta kendisi Hintçe, İngilizce ve İtalyancayı biraraya getirerek  “chai tea latte” olarak tanımlanıyor, yani “sütlü çay çay”:)

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bir mistik çay “Chai”: Bana bir “sütlü çay çay*” lütfen…

  1. basakkk says:

    yaaa! ama bu haksızlık ankara’dayken beni davet etmedin, bu güzelim şelri tadamadım :((
    nurcum, hepsi harika görünüyor. ellerine sağlık. paylaşman çok iyi olmuş.

    • nur says:

      Başakçım çok teşekkür ederim:)beğendiğine çok sevindim:)geçen sefer geldiğinde görüşemedik ama bir daha ki görüşmemizde süper tatlılar yapıp bu durumu telafi edicem;)

Leave a comment