Ev yapımı meyveli yoğurt

Son iki aydır evde yoğurdumuzu kendim yapıyorum.  Öncelikle şunu söylemeliyim evde yaptığım yoğurtlar kesinlikle hazır yoğurtlara göre daha lezzetli. Ayrıca pek çok uzman da ev yapımı yoğurdun çok daha besleyici ve sağlıklı olduğunu söylüyor. Siz de daha ne olsun deyip hemen işin başına geçebilirsiniz. Çünkü evde yoğurt yapmak aynı zamanda son derece kolay ve gerekli malzemeler de çok basit. Tek ihtiyacınız yoğurt ve süt.

Yoğurt yapımı ile ilgili internette de birçok kaynak bulunmakta ama benim annemden öğrendiğim taktik şu: Öncelikle bir-bir buçuk litre sütü uzunca bir süre bir kepçeyle karıştırırak kaynatıyorum, böylelikle sütün içindeki fazla su buharlaşıyor ve daha katı bir yoğurt elde edebiliyorum. Daha sonra sütün bir miktar soğumasını bekliyorum. Sütün soğuması gereken sıcaklık, tam olarak 45 derece ama bizim evde termometre gibi bir alet bulunmadığından benim için süte parmağımı sokup yediye kadar sayabilme sıcaklığı. Süt bu sıcaklığa gelince önce başka bir kasede birkaç kaşık yoğurdun üzerine bir miktar süt ilave edip güzelce karıştırıp, sonra bu karışımı gerisin geri sütün içine koyuyorum. Daha sonra sütün mevcut sıcaklığını korumak için bir güzel sarıp sarmalayıp kalorifer yakınında sıcak bir yere yerleştiriyorum. 4-6 saat bekledikten sonra yoğurdum hazır oluyor:) Bu arada Erkan Acurol’un “Ege ve Ayvalık ‘ta Kış Hazırlıkları” kitabından öğrendiğim bir püf noktası da  şöyle: Eğer yoğurdu mayaladığımız tencere ya da kasenin üzerine bir süzgeç kapatıp öyle sarıp sarmalarsak, süt hava aldığından yoğurdumuz daha az sulu oluyor.

Tabii bazen sütün sıcaklığını doğru ayarlayamıyoruz, işte o zaman 4-6 saat sonra yoğurdumuz hazır olmayabiliyor;) Böyle bu durumda panik yapıp sütü boşaltmaya felan kalkmıyoruz. Peki ne yapıyoruz? Hemen yoğurdu mayaladığımız tencere/kase her neyse onu içine alabilecek büyüklükte bir tencere/kase buluyoruz. Bunu sıcak suyla doldurup yoğurdu mayaladığımız tencere/kaseyi içine koyup etrafını güzelce örtürüyoruz ve beklemeye devam ediyoruz. Önemli olan yoğurdu elde etmemizi sağlayan prebiyotik bakterilerin üremesi için gerekli sıcaklığı (ortamı) yaratmak. Eğer baktericikler için gerekli ortamı oluşturursanız, er ya da geç çoğalacaklar merak etmeyin. Şahsen bazı denemelerimde bu süre baya bir uzadı (bir keresinde yaklaşık 1 gün;)), ama yoğurdum hep tuttu.

Yoğurt mayalamanın bir diğer püf noktası ve bence en zor kısmı ise yoğurdu yemeden önce 24 saat buzdolabında bekletmek. Eğer yaptığınız yoğurdu 24 saat buzdolabında bekletirseniz, kendisi daha katı bir hale geliyor.

Yoğurdu yaptıktan sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Ama sen nasıl yiyorsun diye sorarsanız, iste bu aralar yemeye doymadığım yoğurt-tatlım ve gerekli malzemeler şöyle:

  • Bir kase ev yapımı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı damla sakızı reçeli
  • 4-5 çilek

Yapılışına gelince önce 1 tatlı kaşığı damla sakızı reçeli ile yoğurdu bir güzel karıştırıyoruz, daha sonra çilekleri yoğurda doğruyoruz, son olarak yoğurdu yiyeceğimiz tatlı kaşığını damla sakızı reçeli kavanozuna daldırıp bir kaşık daha alıyoruz ve bu kaşıkla yoğurdumuzu yiyoruz.  Adeta damla sakızlı muhallebi gibi oluyor benden söylemesi.

Not 1: Bu arada tüm gayretlerinize rağmen inatçı yoğurt tutmazsa, içine bir miktar tuz atıp ocak üzerinde kaynatabilirsiniz, kendisi o zaman çökelek haline gelir ve yine afiyetle yersiniz.

Not 2: Ev yapımı böğürtlenli yoğurt tarifim için buraya tık tık

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ev yapımı meyveli yoğurt

  1. nil says:

    Annem bu blogu okuduğu gün gözleri dolup ağlayacak😛
    Ben de kalorifere öğrenci işi bir alternatif söyleyeyim, Laptopun arkasına koymak.. Büyükçe bir kasede yapılan yoğurt zaten yeter de artar..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s