Ayçekirdekli kıtırlar

Sürekli değişen ve nedense gittikçe soğuyan havalara bağlı olsa gerek bu aralar iştahım pek bir yerinde. Gözlerim evde-işte devamlı olarak atıştıracak bir şeyler arıyor. Kan şekerimin fazlasıyla düştüğü bir esnada, Gamze Bursa’nın Net 425 gr kitabındaki bu tarife rastladım. Aslında tarifin orijinalinde daha fazla tereyağı ve beyaz unla karıştırılmış kepekli un kullanılıyor. Ama ben yağ miktarını azalttım ve tamamını kepekli unla yaptım. Gayet güzel ve kıtır kıtır bir bisküvi oldu. Öyle ki, mutfağa gidip gelip bir tane, bir tane daha derken büyük bir kısmını bir gecede tüketmişim.

Bu bisküviler kapalı bir kapta iki haftaya kadar dayanabilirler. Ofiste çekmenize attığınızda bir açlık anında veya evde beklenmedik bir misafiriniz geldiğinizde kurtarıcınız olabilirler:)

Tarif: Gamze Bursa-Net 425 gr’dan uyarlama

Malzemeler

  • 105 gr (3/4 su bardağı) kepekli un
  • 1/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 15 gr tereyağı (yaklaşık bir kibrit kutusu kadar)
  • 2 çorba kaşığı+1 tatlı kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 yumurtanın akı (çırpılmış)
  • 1 tatlı kaşığı süt (hamurun kuruluğuna bağlı olarak)

Tarif

  • Fırını 180 dereceye ayarlayın
  • Bir kaseye unu, kabartma tozunu, tuzu ve şekeri eleyin
  • Bıçakla küp küp kestiğiniz tereyağını unlu karışıma ekleyip yoğurun
  • Başka bir kasede 2 çorba kaşığı+1 tatlı kaşığı sütün üzerine limon suyunu ekleyip karıştırın
  • Bu karışımı hamura ilave edip yoğurmaya devam edin, eğer hamur çok kuru ise 1 tatlı kaşığı sütü ilave edin
  • Hamuru merdane ile açın, ince açmanız önemli
  • Açtığınız hamuru bisküvi kalıbıyla ya da bıçak yardımı ile küçük parçalara bölün
  • Böldüğünüz parçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aktarın
  • Parçaların üzerine çırpılmış yumurta akını sürüp susam, çörek otu, ayçekirdeğini serpin
  • Yaklaşık 15 dakika pişirin

Notlar

  • Ben hamuru tepsinin üzerine sermek üzere kestiğim yağlı kağıdın üzerinde açtım, hem tezgaha yapışmadı hem de parçaları yerleştirmek kolay oldu. 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s