Pekmezli ve baharatlı kek

Çocukken en sevdiğim şeylerden biriydi tahin-pekmez. Zamanla tahin-pekmez yemeyi azalttıkça, tahinle de pekmezle de arama bir mesafe girmeye, evdeki pekmez kavanozları aylarca olduğu gibi durmaya, kendi kendine şekerlenmeye başladı. Oysa pekmez oldukça faydalı bir besin. Kendisi oldukça iyi bir demir kaynağı ama aynı zamanda kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından da zengin, özellikle soğuk kış günlerinde enerji sağlamak, mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir.  Kalorisi yüksek olsa da kendisi şekere alternatif olarak düşünüldüğünde hem daha besleyici hem de daha hafif.
Bu kek de temel olarak pekmezin tatlandırıcı gücünden yaralandığımız,  içindeki bol zencefil, tarçın, karanfil aromalarıyla içinizi ısıtacak, lezzetli ve sağlıklı bir tarif oldu. Umarım siz de beğenirsiniz.
Malzemeler
    • 100 ml (1/2 bardak) sıvı yağ
    • 55 gr (1 kahve fincanı kadar)  şeker
    • 1 bardak pekmez
    • 2 yumurta (oda sıcaklığında)
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 1/2 tatlı kaşığı dövülmüş karanfil
    • 1 tatlı kaşığı zencefil
    • 350 gr (2 1/2 bardak) tam buğday unu
    • 1 tatlı kaşığı karbonat
    • 1 bardak yoğurt
    • 1/2 bardak kıyılmış fındık

Tarif
    1. Fırını 175 derecede ısıtın, kek kalıbını yağlayın.
    2. Unu eleyin, üzerine tuz, tarçın dövülmüş karanfil, zencefil ve karbonatı da eleyip kıyılmış fındıkları da ekleyip karıştırın.
    3. Bir başka kapta mikserle yumurta ve şekeri iyice çırpın, pekmezi ve yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edin.
    4. Sıvı karışımla unlu karışımı birbirine ekleyip, bir kaşıkla karıştırın, karışımı kek kalıbına dökün. Üzerine fındık ekin
    5. Yaklaşık 40-45 dakika, keke batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.

Notlar
  • Fındık yerine ceviz de koyabilirsiniz.
  • Kek pişirirken malzemelerin oda sıcaklığında olması önemli, ayrıca karbonat kullanıldığımız için unlu karışımla yumurtalı karışımı birbirine ekledikten sonra çok vakit geçirmeden keki fırına koymalısınız.
  • Sıvı yağ olarak ben fındık yağı kullandım, siz istediğiniz bir tür sıvı yağ kullanabilirsiniz.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pekmezli ve baharatlı kek

  1. Nil says:

    pekmezle ilgili bir takım kaygılar var,
    http://www.ntvmsnbc.com/id/25339112

    • nur says:

      Valla ne diyeyim, her gün yeni bir şey çıkıyor, pekmezinizi hangi yolla üretiyosunuz diye sora sora mı alacağız artık?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s